20 Haziran 2012 Çarşamba

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETLERİ

  1. EMEKLİLERİN MUAFİYET İŞLEMLERİ : Gelirleri sosyal güvenlik kurumundan aldıkları aylıktan ibaret bulunanların brüt 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olması halinde bu meskenlerine ait ödenecek emlak vergisinden muaftırlar. Muafiyetten faydalanmak isteyen mükellefler emekli cüzdan fotokopisi ile emeklilere ait formu doldurup belediyeye başvurmaları gerekmektedir.
  2. HİÇBİR GELİRİ OLMAYAN MÜKELLEFLERİN MUAFİYET İŞLEMLERİ : Hiçbir geliri olmadığını beyan ederek emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak isteyenmükelleflerin, ikametgahlarının bulunduğu vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına ve SGK'nın ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına ait alacakları belgeler ile belgeleyenlerin form doldurup belediyeye müraacat etmeleri gerekmektedir.
  3. ÖZÜRLÜ MUAFİYET İŞLEMLERİ : Özürlülerin indirimli bina vergisi oranından yaralanabilmeleri için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış olan sağlık raporu ile form doldurup belediyeye başvurmaları gerekmektedir.

19 Haziran 2012 Salı

KİMLİK DEĞİŞTİRME / KAYBETME ÇALDIRMA

Öncelikle kimlik değiştirmek için adres kaydınızın bulunduğu nüfus müdürlüğü dışında başka bir müdürlükten işlem yapamayacağınızı belirteyim.
  1. Değiştirme işlemi için üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılız bulunduğu ehliyet - pasaport ya da kimliğiniz ( üzerindeki mühürler kaybolmamışsa ) ile 2 fotoğraf verip yeni kimliğinizi alabilirsiniz. Değiştirme işlemi için 5,75 TL ücret  ödeyeceksiniz. Muhtarlıktan evrak almanıza gerek yoktur. Ama saydığım belgelere sahip değilseniz muhtarlığınızdan nüfus cüzdanı talep belgesi almanız gerekmektedir.
  2. Eğer kimliği kaybettiyseniz muhatrlığınızdan alacağınız nüfus cüzdanı talep belgesi ve 1 fotoğraf ile birlikte nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Gazeteye ilan vermeye gerek yoktur. Kimlik çıkarma bedeli 5,75 TL ; kaybetme cezası 69 TL 'dir. Cezayı 15 gün içerisinde öderseniz %25 'i düşecektir. Fakat çaldırdığınız kimlik için karakoldan çalıntı raporu tutturabilirseniz kaybetme cezası talep edilmeyecektir.

NOT : Kullanacağınız fotoğraflar son 6 ay içinde sivil giysilerle çekilmiş olmalıdır. Fotokopi ile çoğaltılmış fotoğraflar kabul edilmemektedir.

İKAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİ

2008 yılında oluşturulan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi (ADNKS)' e göre adres kayıtları nüfus dairesi tarafından tutulmakta olup söz konusu kayıtlar kimlik paylaşım sistemi aracılığıyla resmi kurumlar tarafından paylaşılmaktadır. Bu tarihten sonra yapılacak olan adres değişiklikleri için taşınmış olduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne kimliğinizle giderek adres beyanında bulunmanız yeterli olmaktadır. Muhtarlığa gidip nakil belgesi almanıza gerek yoktur. Fakat yeni taşınmış olduğunuz dairede kayıtlı bulunan kişi veya kişiler varsa kayıt yaptırabilmek için sadece beyan yeterli olmayacaktır. Bu durumda bu daireye ait ve sizin üzerinize olan elektrik - su - doğalgaz veya sabit telefon faturasını / noter tasdikli kira kontratını beyan etmeniz halinde sizin kayıtlarınız yapılır , evde kayıtlı görülen kişiye de idari para cezası kesilerek ADNKS'nden düşürülür. Eğer söz konusu ev kendinize ait ise tapu fotokopisini beyan etmeniz de yeterli olur.